Insåg att jag knappt har skrivit något alls om Rio Verde och hur det såg ut där, så det ska jag försöka göra! 
 
Rio Verde är ett litet samhälle med ca 1000 invånare. Det ligger inklämt i en dal mellan höga, dramatiska berg och har fått sitt namn från floden som flyter genom samhället (Rio Verde=grön flod). Naturen där är superhäftig och det finns vattenfall överallt. 
 
Vädret växlar väldigt fort och det regnade i stort sätt åtminstone en liten stund varje dag. Är det klart väder kan man se höga berg åt alla håll, är det molnigt och regnigt ser man istället fullt av molntussar som ligger lågt över bergen. Det ligger ganska högt upp, så trots att Ecuador är precis vid ekvatorn så ligger temperaturen i Rio Verde oftast mellan endast 10 och 20 grader.
 
Huset vi bodde i var ganska mycket sämre standard än vi var vana vid från Sverige, men det var vi ju beredda på och det är kändes som en stor och viktig del av kulturutbytet som denna resa innebar. Att leva med ungefär samma standard som de vi jobbade med tror jag var bra och att ha fått möjlighet att få en inblick i hur ett liv med lägre levnadsstandard ser ut ser jag som en värdefull erfarenhet. Det var till exempel heeelt naturligt att alla tyger var helt genommögliga och även väggarna. Inte så konstigt kanske när man bor i ett regningt område och trots det inte bygger ett ordentligt tak på huset... Ibland fungerade inte vattnet och ville man tvätta var det med kallt vatten i en gammal tvättmaskin som man fick fylla på med vatten manuellt. Mat lagades på en gasspis, ville vi använda ugn fick vi gå till grannen. Vi bodde i en familj med mamma, pappa, 22 årig son och 19årig dotter. Utöver det tog dem hand om en 6 årig tjej vars mamma bodde någon annanstans. Familjen hade två ganska stora hus och använde ganska liten del (en våning) själv. Resten hyrde dem ut till totalt 5 andra familjer och så till oss. Alla familjer delade mycket på barnpassning, matlagning, tvättutrymmen... Så på sätt och vis var det som en riktigt stor familj, vi fick bra kontakt med grannarna med! 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej